Praktijkschool verbindt boeren en burgers

 

De eerste Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen is in mei gestart. Aan dit initiatief van LTO Noord en Wakker Boer nemen tien boeren en tuinders uit Oost-Nederland deel. Twee van hen vertellen waarom ze deelnemen aan de Praktijkschool. Naar aanleiding van hun ervaringen raden ze anderen aan om het traject ook te volgen.

Verbindend Ondernemen helpt boeren om vanuit hun kernwaarden verbinding te leggen met de samenleving.

Doel van de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen is deelnemers te leren hoe ze vanuit persoonlijke drijfveren en hun bedrijf de verbinding met de samenleving kunnen maken. ‘Ik heb me jaren ingezet bij zorg- en leerboerderijen en me beziggehouden met mantelzorg en als gastouder voor kinderen, vertelt Ida Besten van melkveehouderij De Oarns Hoeve in Haarle.

‘De Praktijkschool kwam op het goede moment. Tijdens de eerste bijeenkomst in mei ging het er vooral over wat jou beweegt en in wat voor setting. Dat was voor mij de eerste stap terug naar de verbinding met mezelf en onze eigen boerderij.’

Besten, van origine psychiatrisch verpleegkundige, heeft inzicht gekregen in haar kernwaarden door zich kwetsbaar op te stellen. ‘Ik kreeg als opdracht om eens met vijf mensen in gesprek te gaan en daar blanco in te gaan. Het bleek dat ik op zoek ben naar de ontmoeting en anderen graag open tegemoet treed’, legt ze uit.

‘Mijn boerenwaarden zijn dat ik het liefst in mijn eigen setting ben: dicht bij de natuur en de dieren en onderdeel van de kringloop van het leven. Ik wil in contact met anderen verder met het spiegelen van die boerenwaarden aan mijn eigen waarden, ter bezinning en om op verhaal te komen bij een ‘BoerEnMens’.’

In een volgende bijeenkomst moest de melkveehoudster in drie minuten haar plan presenteren. ‘Ik heb een landkaart laten zien met mijn belevingsreis. Ik wil de verbinding leggen tussen boeren en burgers en wil dat we weer trots zijn op ons boer zijn en onze producten.’

Boeren liggen volgens Besten vaak onder een vergrootglas en schieten vaak in de verdediging. ‘Bijvoorbeeld als mensen horen dat zoveel boeren miljonair zijn vanwege hun grond. Zo ervaar ik dat niet: ik voel me schatbewaarder die een stukje aarde beheert en dat door wil geven aan volgende generaties.’

Om haar plannen concreet te maken, heeft Besten bij de vorige bijeenkomst een ‘verrassende leerervaring’ gekregen: begeleiding bij het maken van een marketingplan.

‘Ik ben heel blij met de coaching op de Praktijkschool door René Schepers en Christel van Raaij van Wakker Boer. We hebben een appgroep waarin we ervaringen delen en kunnen onderling met elkaar sparren. Ik vind het echt een cadeautje dat veel oplevert en zou anderen zeker aanraden om ook deel te nemen.’