Kennismakingsworkshop: Natuurlijk! Focussen!

Zaterdag 18 september

Wanneer ons iets dwars zit, we niet lekker in ons vel zitten of moeilijkheden ervaren, dan proberen we dit doorgaans met onze ratio op te lossen: we denken na over wat er is gebeurd, over wat we anders kunnen doen, of hadden moeten doen en misschien nemen we iemand in vertrouwen om ons probleem mee te bespreken. We beschikken als mens echter over een bron van wijsheid, waar we ons vaak niet van bewust zijn: ons lichaam.

Niet voor niets kennen we uitdrukkingen als: ‘het ligt me zwaar op de maag’, ‘hij gaat er gebukt onder’, ‘zij draagt een last op haar schouders’ of: ‘wat heb je op je lever’. Uitdrukkingen die duidelijk maken dat ons lichaam signalen geeft wanneer we, letterlijk, met iets rondlopen. De relatie tussen geest en lichaam is de meeste mensen wel bekend, maar pas vaak realiseren we ons dat alleen op het moment dat we fysieke problemen ervaren.

Toch kunnen we ook op andere momenten een beroep doen op ons lichaam als ‘wetend systeem’. Als we bewust aandacht schenken aan wat we in ons lijf ervaren, kunnen we verrassend snel en eenvoudig helder krijgen wat aan de basis ligt van ons ongemak of ons probleem. En door bewust bij dat ervaren gevoel in ons lichaam, ook wel ‘felt sense’ genoemd, te blijven, is vaak een verschuiving van dat gevoel merkbaar, dat tot opluchting en bevrijding kan leiden.

In de workshop  ‘Natuurlijk! Focussen!’ leer je de vaardigheid van het focussen kennen in een landelijke, natuurlijke, omgeving. Uitvalsbasis is de Oarnshoeve, een boerderij dichtbij het Boetelerveld en de Sallandse heuvelrug. De verbinding mens en natuur wordt juist in deze omgeving voelbaar en is bij uitstek geschikt voor het eigen- maken van deze vaardigheid.
Ida Besten, counselor in existentieel welzijn en Wim de Hoop, psychotherapeut verzorgen deze workshop. Zij willen hun ervaringen met focussen graag delen.

Praktisch

  • Waar: In de landelijke, natuurlijke, omgeving van De Oarnshoeve, Eekteweg 1, 7448 PN Haarle
  • Datum: Zaterdag 18 september 2021, van 10.00 tot 16.00 uur
  • Kosten: € 50 per persoon (inclusief koffie/thee en soep)
  • Begeleiders zijn Ida Besten en Wim de Hoop
  • Aanmelden: vóór 10 september 2021, via info@boerenmens.nl of info@psychotherapieraalte.nl
  • Voor wie: ieder van 18 jaar en ouder, maximaal 6 deelnemers

Je ontvangt daarna snel een bericht om kort af te stemmen of deze workshop echt iets is voor jou.

Wie zijn wij?

Ida Besten, Boer en Mens
Wim de Hoop, Psychotherapeut bij Psychotherapie Raalte