• Op verhaal komen

Ontdek de boerenwaarden

Van oudsher vragen mensen zich af wie ze zijn en wat hen raakt. Wat de grond van hun bestaan is. En ook al verschillen de antwoorden van mensen in de tijdgeest of cultuur, telkens opnieuw wordt het leven van alledag verbonden aan wat ons overstijgt: ‘moeder aarde’, ‘onze voorouders’ en voor velen ook ‘het goddelijke’.

Opvallend is de taal waarin deze levensvragen worden verwoord aan de hand van beelden en metaforen die afkomstig zijn uit de boerencultuur, zoals de zaaier die zaait om te kunnen oogsten. Telkens wanneer we ons bewust zijn van de herkomst van ons voedsel, de graankorrel die ontkiemt in de lente, het kalf wat geboren wordt of de kievit die wordt bedreigd in zijn bestaan, gebeurt er iets. Dat zijn de momenten dat we geraakt worden door de oerkracht van de natuur, door wat groeit en bloeit, door leven en dood. Die momenten maken ons stil of zetten aan tot bezinning. Het geeft nieuwe en andere ervaringen van de werkelijkheid. Er ontstaat ruimte voor verwondering en ontzag voor boerenwaarden. Boerenwaarden die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Geïnspireerd door deze boerenwaarden, die voor veel mensen betekenisvol kunnen zijn, is de boerenpelgrimstocht ontstaan. Een boerenpelgrimstocht die open staat voor alle mensen, onafhankelijk van religie. De tocht voert de wandelaar langs  boerenwaarden en geeft ruimte voor bezinning en verbinding, om op verhaal te komen bij een Boer en Mens.

Agenda

Zaterdag
 25 mei 2024

We wandelen langs boerenwaarden, in het Sallandse landschap tussen de natuurgebieden Boetelerveld en Sallandse Heuvelrug.

Dit jaar is er één tocht voor een beperkt aantal deelnemers. De tocht is van 9.30 uur tot 14.00 uur. 

Aanmelden kan tot 20 mei
Kosten inclusief boerenpannenkoek: € 20,-. Geef je snel op, want vol is vol!

Trek goede waterdichte schoenen aan. Honden zijn niet toegestaan.

Het geeft je rust om echt stil te staan en eigen inzichten op te doen bij de boerenwaarden.

Route

De volgende boerenpelgrimstocht wordt een tocht van 9 kilometer langs boerenwaarden, in het Sallandse Landschap tussen de twee natuurgebieden Boetelerveld en Sallandse Heuvelrug.

De tocht voert langs boerderijen, door een boerenlandschap, waar natuur en cultuur elkaar raken. Het grootste deel is onverhard en loopt langs het water en door weides die in eigendom zijn van boeren of natuurliefhebbers.

Het begin- en eindpunt is bij De Oarns Hoeve, waar Peter en Ida Besten met hun gezin wonen, leven en werken.

Symbool van de route

Het symbool van de route is de aardbol met het silhouet van boerderijdieren en mensen die samen op weg zijn. Dit symbool staat voor de verbondenheid tussen mens, dier en aarde. Het symbool komt terug als routemarkering.

Boerenpelgrimsstok

Een stok, met een leren bandje, die je kan ondersteunen tijdens de wandeling en waaraan je tijdens het lopen de boerenwaarden symbolisch verzamelt. Als blijvende herinnering of om te gebruiken voor een volgende boerenpelgrimstocht.

Bezinning

De citaten langs de boerenpelgrimsroute zijn afkomstig van boeren uit de buurt. Soms worden ze begeleid door korte bijbelteksten, met bijpassende bezinningen samengesteld door pastor Lonneke Gunnink. Veroni Nij Bijvank, mindfulnesstrainer en boerendochter, helpt je onderweg ‘stil te staan’ en opgenomen te worden in de natuur.

Wil je op de hoogte blijven van de komende boerenpelgrimstochten.
Volg Boer en Mens dan op Facebook of bezoek onze website.